Gastronomia to ogromna branża, która jako jedna z niewielu może być pewna tego, że klientów na pewno nigdy do końca nie straci. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się bowiem na korzystanie z usług restauracji lub firm cateringowych, kiedy chodzi o zaspokojenie głodu. A głód pojawia się przecież zawsze.

Tyle, że samodzielne przygotowanie posiłku wymaga poświęcenia sporej ilości wolnego czasu. A tego, wraz z rozwojem cywilizacji, człowiek ma coraz mniej każdego kolejnego dnia. I dlatego właśnie ludzie decydują się dzisiaj na korzystanie z usług firm gastronomicznych. Działalność restauracji jest w zasadzie bardzo prosta. Jej zadaniem jest dostarczanie klientom potraw, ugotowanych najlepiej jak tylko to możliwe. Nieco mniej jasne dla wszystkich może być funkcjonowanie firmy cateringowej. Rzeczywiście, działa ona nieco inaczej niż restauracja. W przeciwieństwie do niej, firma cateringowa nie ma bowiem ściśle określonego miejsca swojego działania, a więc gotowania. Restauracja gotuje potrawy w swoim stałym lokum, a z kolei firma cateringowa wykonuje to zadanie wszędzie tam, gdzie potrzebuje tego klient. Jest to w zasadzie tylko jedna różnica pomiędzy tymi dwoma działalnościami gastronomicznymi, bo poza tym funkcjonują one bardzo podobnie. Oczywiście cały czas mówimy tutaj o zaspokajaniu potrzeb prywatnych klientów, ale zarówno restauracje, jak i firmy cateringowe bardzo często wychodzą także  naprzeciw oczekiwaniom różnego rodzaju instytucji. Mogą być to np. szkoły. Zarkes działania może być z kolei naprawdę szeroki.

Zobacz także: jak odmawiać różaniec