Zmywarki gastronomiczne charakteryzują się większą wydajnością w stosunku do urządzeń zaprojektowanych do użytku domowego. Ponadto, niektóre modele mają kilka dodatkowych funkcji, które sprawiają, że zmywarka tego typu jest przeznaczona do pracy w punkcie gastronomicznym.

Jakimi elementami wyróżniają się zmywarki gastronomiczne?

Przede wszystkim zmywarki gastronomiczne powinny spełniać standardy BHP i wymogi sanepidu. Należy wiedzieć, że naczynia w punkcie gastronomicznym powinny być wyparzane w temperaturze wynoszącej co najmniej 80-90 stopni Celsjusza. W związku z tym zmywarki gastronomiczne poza programem mycia mają także program wyparzania. Warto wiedzieć, że standardowe zmywarki, które są używane w gospodarstwach domowych z reguły osiągają maksymalną temperaturę na poziomie około 70 stopni.

Kolejny element jaki charakteryzuje zmywarki gastronomiczne to nieprzeciętna jakość wykonania i bezawaryjna praca. Zmywarki gastronomiczne z reguły są znacznie droższe od przeciętnych zmywarek domowych. Jednak w zmian za to oferowana jest ponadprzeciętna jakość wykonania.

Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Zmywarki gastronomiczne wyraźnie różnią się od znanych wszystkim zmywarek podblatowych. Już na pierwszy rzut oka urządzenia tego typu wyglądają na urządzenia, które wykorzystywane są w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych. Wyróżniają się przemysłowym wzornictwem oraz ponadprzeciętnymi gabarytami.

Zmywarki gastronomiczne są zaprojektowane tak aby myć duże ilości naczyń w trybie jednoczesnym bez przerywania pracy. W efekcie świetnie sprawdzają się w mocno obleganych restauracjach, stołówkach oraz w przemyśle. Zmywarki tego typu są dostępne w wersji koszowej, taśmowej i tunelowej.

W systemie koszowym jak nazwa wskazuje naczynia umieszcza się w uniwersalnym koszu mieszczącym różnego typu naczynia. W systemie taśmowym wykorzystywana jest taśma na której układa się naczynia. To rozwiązanie jest bardziej polecane w przypadku mało zróżnicowanych naczyń (np. zmywanie samych szklanek). Natomiast zmywarki tunelowe to rozwiązanie, które polega na podzieleniu zmywarki na kilka mniejszych modułów do których można w dowolnym momencie dodawać i wybierać naczynia. Jednak tak zwane zmywarki tunelowe zajmują dosyć sporo miejsca w związku z czym jest to rozwiązanie, które może być wykorzystywane jedynie w dużych obiektach gastronomicznych.

Zakup zmywarki gastronomicznej wiąże się z dużym wydatkiem, który może być obciążeniem dla budżetu dlatego wiele punktów gastronomicznych decyduje się na wynajem zmywarek gastronomicznych.