Prawidłowe przechowywanie produktów wymagających niskich temperatur na zapleczu kuchennym wymaga odpowiedniego sprzętu. Do tego celu zamiast typowych lodówek jakie znamy ze sklepów AGD są wykorzystywane specjalistyczne urządzenia chłodnicze. W niniejszym artykule odpowiadamy na tytułowe pytanie – na co warto zwrócić uwagę planując zakup lodówki gastronomicznej?

Elementy na które warto zwrócić uwagę planując zakup lodówki gastronomicznej

Istotnym parametrem jest klasa energetyczna. Duże szafy chłodnicze potrafią skonsumować duże porcje energii elektrycznej, dlatego warto postawić na urządzenie, które jest oznaczone klasą A++ albo A+++

Następny aspekt, wobec którego nie da się przejść obojętnie to oczywiście wymiary. Prawidłowe dopasowanie wielkości zapasów do wymiarów urządzenia chłodniczego pozwala zaoszczędzić miejsce na zapleczu kuchennym. Zbyt małe urządzenie chłodnicze powoduje oczywiste kłopoty związane z przechowywaniem potrzebnej ilości produktów. Z kolei zbyt duże urządzenie wiąże się z nieefektywnie wykorzystanym miejscem oraz bardzo często z niepotrzebnie wyższymi rachunkami za prąd.

Gdy mówimy o lodówce nie możemy przejść obojętnie obok klasy klimatycznej. Otóż w zależności od tego jaka wilgotność otoczenia panuje na zapleczu kuchennym nieco inną klasę energetyczną będziemy musieli dopasować. Warto mieć to na uwadze, bo niestety jest to często pomijany aspekt zakupu lodówki gastronomicznej.

Ponadto, rekomendujemy sprawdzić poziom hałasu jaki jest generowany przez urządzenie, sposób w jaki producent rozpatruje gwarancje oraz szybkość z jaką urządzenie się rozmraża.

Zakup używanej lodówki gastronomicznej

Profesjonalne urządzenia chłodzące zaprojektowane do pracy w gastronomii są wyraźnie droższe od lodówek jakie znamy ze sklepów AGD. W efekcie bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup używanego urządzenia. Bardzo często taki sprzęt dostaje dodatkową gwarancje rozruchową od sprzedawcy oraz niczym nie ustępuje nowej lodówce. Używane lodówki gastronomiczne można łatwo znaleźć w sklepach z używanymi sprzętami gastronomicznymi.